Hvad gør vi fra løbetid til hvalpe
Vores tæver har typisk 26-29 uger imellem løbetiderne. Men det er jo natur vi har med at gøre, så vi oplever at enkelte går op til 8 måneder mellem løbetiderne. Det gør det selvfølgelig noget sværre at regne sig frem til hvornår vi kan regne med at have hvalpe.
Men, når tæven er gået i løbetid. Det kan vise sig som enkelte dryp på gulvet. Eller bare en øget rengøringsaktivitet. Vil blødningen øges i styrke, til noget der er rigtig mørkerødt.
Om tæven der skal parres eller ikke parres. Vil typisk være modtaglig for en hanhund efter 14-17 dage efter første blødning. Blødningen vil nu være aftaget til saftevand lignende dryp. Tæven vil nu som reglen accepterer en hanhund i 3 dage.
Medisinsk kan man måle homonniveauet LH og Progesteron for at fastsatte ægløsningstidspunktet og et optimalt tidspunkt for parring. Vores erfaring er at når bløddrypene er saftevandsfarvet, er der en dag eller to til optimal parring. Kommer man en dag for tidligt vil tæven ikke modtage hanen, nogle gange direkte afvisning.
En parring vil normalt foregå ved at hanen bestiger tæven. Og med rytmiske bevægelse forsøger at ramme tævens vulva. Når det lykkes, vil hannen øge trykket ind i tævens vulva. Og hannen vil bevæge sig med trippende bevægelser, noget der ligner 'happy feet'. Det er her at hannen vil have ejakulatet. Herefter er det normalt at tæven og hanne hænger sammen i 10-40 minutter. Men sammenhængen er ikke nødvendigt for at der komme hvalpe.
Inden dag 11 efter parringen vaccinerer vi tæven for Herpes virus. Denne gentages igen en uge før forventet fødsel, hvilket gør at tæven ikke overfører Herpes virus til hvalpeforstrene.
Ved 24.-30. dagen kan man foretage en ultralydsscanning, for at få komstateret om tæven er drægtig. Men Det er ikke muligt på dette tidspunkt at sig hvor mange hvalpe tæven vil føde.
Ved 42. dagen bør den drægtige tæve overgå til et mere egnet foder for drægtinge tæver. Som er tilpassset behovet for øgede energi i fodderet.
Undervejs kan man måle tævens omkreds om maven.
For vores 'hvide' vil vægt forøgelsen fra parring til hvalpefødsel, normalt indikerer én havlp pr. kilo.
En uge før forventet fødsel skal tæven have anden gang Herpes vaccine. Hvilket gør at tæven ikke overfører Herpes virusen fra vulva til hvalpene.
I ugen op til fødselen kan man røntgnen fotograferer tæven for at se hvor mange hvalpe man skal forvente der kommer. Og så er det også lidt sjovt at vise andre. Men vi kan ikke se hvilke køn der vil blive født.
Det er også på dette tidspunkt at tæven skal præsenteres for fødekassen, som hendes egen.
Samtidig begynder vi også at tage tævens temperatur. Temperaturen er her op til fødsel, er en indikator for hvornår fødselen begynder. Normalt sker der et temperaturfald på én grad, ved 24-36 timer før fødsel og når temperaturen igen stiger til normal er fødslen nært forestående, inden for timer.